nipper.be
Een ode aan alle leuke muziek uit de 20ste eeuw
Nipper-thema's
De zware erfenis van The Beatles: 1975
In 1975 leken de sixties en de hoogdagen van The Beatles verder weg dan ooit. In dat decennium waren het voornamelijk de zeezenders geweest die de beste promotie voerden voor Britse muziek. Maar die Britse stations waren al verdwenen in 1967 en in 1974 gingen ook Veronica en Noordzee uit de ether. In 1975 bleven nog enkel Caroline en Mi Amigo over. Best verdienstelijk, eigenlijk bijna tegen de stroom inroeiend en natuurlijk niet langer toonaangevend zoals dat 10 jaar eerder wel was geweest.
Apple Records, het platenlabel van The Beatles, was omstreeks die tijd op palliatieve zorgen beland. Pijnlijk geïllustreerd op het Apple-logo op de singel “You” van George Harrison van dat jaar: een leeg gevreten appel waarvan nog enkel een klokhuis overblijft. John Lennon trok zich in 1975 zowaar terug uit de muziek om huisvader te worden. Politiek correct Vlaanderen zou hem hiervoor ongetwijfeld feliciteren, maar als muziekliefhebbers wilden we hem eigenlijk liever een fikse trap in … geven. Met “Venus and Mars” leek McCartney nog de enige ex-Beatle die interesse had in muziek maken. Voor de bijhorende tournee om de plaat te promoten beperkte hij zich wel tot de aarde.
Nieuwe Britse groepen in de hitlijsten van 1975? Tien is maar een handjevol natuurlijk. Met best een paar aardige songs die ik nu 45 jaar na datum nog wel eens wil beluisteren, maar met uitzondering van Supertramp en in mindere mate Smokie toch geen blijvertjes.
Je kan nog kiezen tot woensdag 14 april 2021 20.00 uur.
1. 5000 Volts
I'm on fire
2. Average White Band
Pick up the pieces
3. Fox
Only you can
4. Guys and Dolls
There's a whole lot of lovin'
5. Jigsaw
Sky high
6. Sensational Alex Harvey Band
Delilah
7. Smokie
If you think you know how to love me
8. Steeleye Span
All around my hat
9. Supertramp
Dreamer
10. Typically Tropical
Barbados

E-mailadres
Commentaar
Mijn commentaar mag op de blog getoond worden (je e-mailadres wordt niet getoond)

Je hebt 0 van 10 punten verdeeld