nipper.be
Een ode aan alle leuke muziek uit de 20ste eeuw
Nipper-thema's
De Dubbele Oranje van The Beatles
Op 19 april 1973 verscheen de definitieve Beatles-compilatie op twee dubbele langspeelplaten. De zogeheten "Dubbele Rode" besloeg de periode 1962-1966, de "Dubbele Blauwe" de periode 1967-1970. De "Dubbele Rode" bevatte naast de grootste hits van The Beatles uit de periode 62-66, ook een aantal nummers die niet op singel waren uitgebracht. Maar toch bleven Beatles-fans een beetje op hun honger zitten want de dubbele langspeelplaat bevatte slechts 63 minuten muziek (hooguit een kwartier dus op elke plaatkant). En bovendien had je - zeker bij de Rode - toch het gevoel dat heel wat nummers vergeten waren.
De 'Hoop op meer' werd aangewakkerd toen 20 jaar later - in september 1993 - de "Dubbele Rode" op c.d. verscheen. Wanneer een cd als muziekschijf werd gebruikt volgens de door Philips en Sony vastgelegde standaard paste er toen immers 74 minuten aan muziek op. Veel andere artiesten voegden in die tijd dan ook aan c.d.-releases extra nummers toe die niet op de vinyl-uitvoering stonden. De ontgoocheling was dan ook groot toen bleek dat de "Dubbele Rode" van The Beatles op c.d. gewoon de nummers van de langspeelplaat herhaalde. En niks meer! Van de beschikbare ruimte van 148 minuten op de beide c.d.-schijven bleef dus meer dan 85 minuten ongebruikt! (Eigenlijk hadden al die nummers heel gemakkelijk op 1 c.d. kunnen staan.) Terwijl in de platenwinkels (want die bestonden toen nog) toch de stevige prijs van 1300 Belgische Frank voor een dubbel-c.d. werd aangerekend. (En dat was nog voor de galopperende inflatie!)
Op de vrije radio waar ik toen aan de slag was hebben we een tijdlang uit protest enkel nummers gedraaid uit de periode 62-66 die schromelijk vergeten waren op de "Dubbele Rode". En we verwezen daar - bij wijze van grap - steevast naar als een nummer uit de "Dubbele Oranje" van The Beatles. Waarom Oranje? Wellicht omdat er in de kleur toch een vleugje rood moest zitten en paars niet kon, omdat we ook geen verwijzingen naar blauw wilden hebben. En zo politiek correct waren we nog niet in 1993 dat we roze overwogen hebben. ;-)
Het waren ook de begindagen dat je zelf c.d.'s kon branden. En finaal stelden we dan ook voor gebruik in de studio een (enkele) c.d.-compilatie samen met allemaal songs van The Beatles uit de periode 1962-1966 die volgens ons ten onrechte geen plaatsje hadden gekregen op de "Dubbele Rode". En nog straffer: op de dubbel-c.d. van de platenfirma stonden amper 26 nummers. Op onze enkelvoudige c.d. was er zelfs ruimte voor 31 nummers. Bij de medewerkers van toen is de "Dubbele Oranje" nog steeds een begrip. Jullie mogen deze week 31 (door Apple vergeten) Beatles-juweeltjes rangschikken.
Oh ja, geen muziekfragmenten. Wellicht ken je ze toch en op Spotify vind je er (gratis althans) maar een handvol. Dan beter geen dan pakweg 4 op 31 fragmenten. Zo nodig is er nog altijd YouTube natuurlijk.


Je kan nog kiezen tot donderdag 30 juni 2022 20.00 uur.
1. Beatles
Act naturally
2. Beatles
Any time at all
3. Beatles
Baby's in black
4. Beatles
Dizzy Miss Lizzy
5. Beatles
Do you want to know a secret?
6. Beatles
Good day sunshine
7. Beatles
Got to get you into my life
8. Beatles
Here, there and everywhere
9. Beatles
I saw her standing there
10. Beatles
I should've known better
11. Beatles
I'll cry instead
12. Beatles
I'll follow the sun
13. Beatles
I'm a loser
14. Beatles
I'm happy just to dance with you
15. Beatles
If I fell
16. Beatles
It won't be long
17. Beatles
Money (that's what I want)
18. Beatles
No reply
19. Beatles
P.S. I love you
20. Beatles
Please Mr. Postman
21. Beatles
Rock and Roll Music
22. Beatles
Roll over Beethoven
23. Beatles
Run for your life
24. Beatles
She's a woman
25. Beatles
Taxman
26. Beatles
Tell me why
27. Beatles
The night before
28. Beatles
Things we said today
29. Beatles
Twist and shout
30. Beatles
You can't do that
31. Beatles
You're going to lose that girl

E-mailadres
Commentaar
Mijn commentaar mag op de blog getoond worden (je e-mailadres wordt niet getoond)

Je hebt 0 van 20 punten verdeeld