nipper.be
Een ode aan alle leuke muziek uit de 20ste eeuw
Welkom op nipper.be
In de 20ste eeuw is ontzettend veel goede amusementsmuziek opgenomen, in alle mogelijke genres, stijlen of talen. Veel daarvan dreigt vergeten te worden omdat het intussen al zolang geleden is.

Deze website wil aandacht besteden aan al die geweldige muziek uit de 20ste eeuw, opgehangen aan een wekelijks radioprogramma via webradio Apollo elke donderdagavond tussen 7 en 9 waarbij muziek gedraaid wordt uit de hele 20ste eeuw.

En de naam Nipper? Nipper is de naam van de hond die model stond op het schilderij uit 1898 van Francis Barraud waarbij een hond aandachtig luistert naar de stem van zijn meester die uit de hoorn van een grammofoonspeler komt.
Het logo is ongetwijfeld het meest bekende uit de hele muziekgeschiedenis: in de Verenigde Staten op (RCA) Victor, in Europa op His Master’s Voice, in Japan op JVC. Nipper was als enige aanwezig bij alle soorten muziek van de 20ste eeuw, op de eerste 78-toeren platen van 1900 tot eind jaren veertig, op de vinyl lp’s en singels op respectievelijk 33- en 45-toeren vanaf 1947 en op cd vanaf het midden van de jaren tachtig. En uiteraard ook op de apparatuur waarop ze moesten afgespeeld worden.

nipper.be wil een ode zijn aan alle leuke muziek uit de 20ste eeuw.
Nipper-thema's
Originals van nr. 1-hits, deel 2
Nipper's greatest hits
Een jaar lang - 2017 - werd gezocht naar de beste platen van elk jaar uit de hele 20ste eeuw.
Wie de resultaten wil bekijken kan hier terecht.
Het leukste muzikale jaar
1966
Na een zoektocht die het hele jaar 2016 duurde hebben we een winnaar.
1966 is het beste muzikale jaar van de 20ste eeuw.
Je kan hier nog eens kijken welke pareltjes toen allemaal werden uitgebracht.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.