nipper.be
Een ode aan alle leuke muziek uit de 20ste eeuw
Nipper-thema's
Dolania Americana
Vorig jaar hebben jullie in de Nipper-competitie al mogen stemmen voor 'eendagsvliegen in de muziek'. Omdat het aanbod zo overweldigend was gebeurde die stemming toen per decennium. Maar de kers op de taart ontbrak toen nog: de grote finale!
We zijn intussen al 4 maanden ver in het nieuwe jaar. Hoog tijd dus om voor eens en voor altijd uit te maken welke plaat (en vooral van welke artiest/artiesten) de grootste eendagsvlieg van de 20e eeuw was.
In die finale 31 nummers. Het hadden er normaal 30 moeten zijn, maar omdat de seventies vorig jaar een ex-aequo op de 10e plaats opleverden hebben we die allebei maar meegenomen naar de finale. Vandaar dus 31. En omdat het een beperkt aantal is nog een keer met het puntensysteem: je mag 10 punten uitdelen aan zo veel (of zo weinig) platen als je zelf wil. Het computerprogramma begeleidt je wel dat je de tel niet kwijt raakt.
En van waar die titel "Dolania Americana"? Niet dat ik het zelf wist - ik heb het ook moeten opzoeken, maar de 'Dolania Americana' is de kortst levende eendagsvlieg. Het mannetje leeft hooguit 30 minuten, het vrouwtje 5 minuten. En met een stevige vliegenmepper binnen handbereik wellicht niet eens zo lang!
En ik herhaal nog even wat ik vorig jaar ook al aangestipt heb. De term 'one hit wonder' of 'eendagsvlieg' wordt wel vaker gebruikt/misbruikt in de muziek. Maar een deftige omschrijving bestaat er eigenlijk niet van. Want je hebt ze toch wel in gradaties. De meest zuivere vorm is natuurlijk 1 nummer 1-hit en nadien nooit nog 1 keer in de hitparade. En zelfs dan is er nog stof voor discussie.
Ik heb dus gekozen voor de iets ruimere omschrijving: een artiest/groep waarbij je onmiddellijk aan 1 hit denkt (en ook bijna uitsluitend aan dat ene nummer). Dus ja, de meeste van deze artiesten hebben nadien nog wel platen gemaakt of op andere manieren hun weg gemaakt in de muziekindustrie. Maar die andere platen zijn quasi allemaal al lang vergeten. Zoiets als het aankondigen van 'een slimme kilometerheffing'.
Je kan nog kiezen tot donderdag 18 april 2019 20.00 uur.
1. Ace
How long?
2. Barry McGuire
Eve of destruction
3. Berlin
Take my breath away
4. Bobby McFerrin
Don't worry, be happy
5. Buggles
Video killed the radio star
6. Claude Barzotti
Madame
7. Department S
Is Vic there?
8. Desireless
Voyage voyage
9. Enya
Orinoco flow
10. F.R. David
Words
11. Four Jacks & A Jill
Master Jack
12. Harpo
Moviestar
13. Jigsaw
Sky high
14. John Fred & Playboy Band
Judy in disguise
15. Karin Kent
Dans je de hele nacht met mij?
16. Keith West
Excerpt from a Teenage Opera
17. Kim Carnes
Bette Davis eyes
18. M
Pop Muzik
19. Marianne Rosenberg
Ich bin wie du
20. Martha & Muffins
Echo Beach
21. Merrilee Rush
Angel of the morning
22. Norman Greenbaum
Spirit in the sky
23. Pacific Gas & Electric
Are you ready?
24. Sniff 'n' the Tears
Driver's seat
25. Sutherland Brothers & Quiver
Arms of Mary
26. Thunderclap Newman
Something in the air
27. Tim Visterin
De vogel
28. Unit 4+2
Concrete and clay
29. Visage
Fade to grey
30. Zager & Evans
In the year 2525
31. Zen
Hair

E-mailadres
Commentaar
Mijn commentaar mag op de blog getoond worden (je e-mailadres wordt niet getoond)

Je hebt 0 van 10 punten verdeeld