nipper.be
Een ode aan alle leuke muziek uit de 20ste eeuw
Nipper-thema's
Assurancetourix
Het gaat weer naar het eindejaar toe. De volgende weken mag je je weer verwachten aan een tsunami van 'hitparades aller tijden'. Ok, dat is wat Nipper ook doet natuurlijk. Maar wij doen het tenminste consequent elke week van het jaar. Niet enkel aan het eind van het jaar.
Voor de competitie van deze week is Nipper in de archieven gedoken op zoek naar een eerste hitparade aller tijden. Daarvoor moeten we terug naar 1956 toen het Amerikaanse Billboard een bevraging deed bij ruim 1500 d.j.'s van radiostations (al zullen ze dat toen allicht niet d.j.'s maar samenstellers van radioprogramma's genoemd hebben). En dat resulteerde in de 'allereerste top-30 aller tijden'.
De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ze 3 jaar daarvoor - in 1953 - al een gelijkaardige enquête hadden gehouden. Maar toen werd niet gevraagd naar de favoriete platen, maar naar de favoriete liedjes en lag de klemtoon eerder op componisten/tekstschrijvers dan op vertolkers. Overigens kan je die allereerste hitparade aller tijden uit 1953 makkelijk raadplegen op de Nipper-website. Als je hierboven 'Het Nipper-archief' aanklikt kan je meteen zien hoe die 1953-versie er uitzag.
Maar goed, wij gaan dus voor de 1956-versie omdat die effectief over platen ging. Nu moet ik daar wel aan toevoegen dat ik als muziekliefhebber een beetje op mijn honger blijf zitten. Heel avontuurlijk waren die d.j's toch niet in 1956. Latere collega's bleken vaak veel vernieuwender. Maar de cijfers zijn wat ze zijn natuurlijk. En zoals Bart De Wever het formuleerde: je moet spelen met de kaarten die de kiezer jou toebedeelt, ook als het minder goede kaarten zijn. Maar mocht ik jong geweest zijn in 1956, ik zou misschien toch gekozen hebben om voor 'miserie' te gaan ... Blijkbaar kan je dat ook met goede kaarten. ;-)
Maar laten we wel wezen: in deze lijst staan geen slechte nummers. Maar er werd nogal eenzijdig op veilig gekozen met steeds dezelfde terugkerende namen. Blues, Country, prille Rock 'n' Roll - in geen velden of wegen te bekennen. Wel opmerkelijk: "Stardust" haalt in 3 verschillende versies de lijst!
Mogelijk wordt het een moeilijke klus om deze week jouw 10 punten te verdelen (want het is deze week weer met puntensysteem omdat het maar 30 nummers zijn). Want ik vermoed dat - tenzij je Big Band-specialist bent - dat je zowat alle fragmenten zal moeten beluisteren om je punten te verdelen. En om het helemaal moeilijk te maken: neen je moet geen punten geven aan "In the mood" want dat nummer zet ik bij deze buiten categorie op nummer 1. Ik vrees immers dat dit voor nogal wat mensen het enige nummer zal zijn dat ze kennen. Het staat er tussen, je kan er op stemmen, maar het is een beetje zinloos: ik zet het sowieso buiten competitie op nummer 1. En dan ben ik benieuwd wat nummer 2 wordt.
Overigens stond "In the mood" in die eerste hitparade aller tijden niet op nummer 1: het eindigde pas 7de. Wat dan wel won? Dat onthul ik volgende week en dan ben ik eens benieuwd hoezeer de Nipper-lijst 2018 verschilt van de d.j.-lijst uit 1956.
En voor wie het niet mocht weten: de titel van deze aflevering verwijst natuurlijk naar de zoetgevooisde bard Assurancetourix uit de stripverhalen van Asterix!
Je kan nog kiezen tot donderdag 13 december 2018 20.00 uur.
1. Artie Shaw & His Orchestra
Begin the beguine (3)
2. Artie Shaw & His Orchestra
Dancing in the dark (25)
3. Artie Shaw & His Orchestra
Frenesi (15)
4. Artie Shaw & His Orchestra
Stardust (1)
5. Artie Shaw & His Orchestra
Summit ridge drive (8)
6. Benny Goodman & His Orchestra
Don't be that way (19)
7. Benny Goodman & His Orchestra
Let's dance (27)
8. Benny Goodman & His Orchestra
Sing sing sing (with a swing) (9)
9. Bunny Berigan & His Orchestra
I can't get started (11)
10. Coleman Hawkins & His Orchestra
Body and soul (29)
11. Doris Day
It's magic (23)
12. Doris Day
Secret love (16)
13. Duke Ellington & His Famous Orchestra
Sophisticated lady (17)
14. Duke Ellington & His Famous Orchestra
Take the A-train (30)
15. Glenn Miller & His Orchestra
A string of pearls (5)
16. Glenn Miller & His Orchestra
In the mood (7) *****
17. Glenn Miller & His Orchestra
Moonlight serenade (2)
18. Glenn Miller & His Orchestra
Stardust (4)
19. Glenn Miller & His Orchestra
Tuxedo Junction (18)
20. Harry James & His Orchestra
You made me love you (21)
21. Les Brown & His Orchestra
I've got my love to keep me warm (10)
22. Les Brown & His Orchestra ft. Doris Day
Sentimental journey (24)
23. Mel Tormé
Blue moon (20)
24. Percy Faith & His Orchestra
Song from 'Moulin Rouge' (26)
25. Rosemary Clooney
Tenderly (6)
26. Tommy Dorsey & His Orchestra
Marie (28)
27. Tommy Dorsey & His Orchestra
On the sunny side of the street (13)
28. Tommy Dorsey & His Orchestra
Opus One (12)
29. Tommy Dorsey & His Orchestra
Stardust (22)
30. Walter Huston
September Song (14)

E-mailadres
Commentaar
Mijn commentaar mag op de blog getoond worden (je e-mailadres wordt niet getoond)

Je hebt 0 van 10 punten verdeeld